RIVERFOOD

DUURZAME VOEDSELPRODUCTIE BIJ JOU IN DE STAD

De vissen bij Riverfood

De vissen zijn (net als de planten én de bacteriën) een essentieel onderdeel van het ecologische kringloopsysteem bij Riverfood.

Bij Riverfood is gekozen om te beginnen met het kweken van de Afrikaanse meerval (Clarias gariepinus).


Een aantal eigenschappen tezamen maken dat de Afrikaanse meerval bij uitstek geschikt is als kweekvis:

  • Ze komt van nature voor in kalm zoet water in rivieren, meren, poelen en ondiepe moerasachtige gebieden in Afrika en West-Azië.  
  • Ze leven op een diepte tussen 0 tot 80 meter en verdragen een temperatuur tussen 8 tot 35 graden Celcius.
  • Onder natuurlijke omstandigheden bereikt deze meervalsoort al volwassenheid bij een lengte tussen 34 en 45 cm. Zij zijn dan één jaar oud.
  • Ze zijn een alleseter en gaan vooral 's nachts op zoek naar insecten, wormen, kreeftachtigen, schelpdieren, kleine vissen, waterplanten en plantaardig afval.

De Afrikaanse meerval is niet alleen een fijne kweekvis maar ook uitstekend als consumptievis want:

  • De Afrikaanse meerval, ook bekend als Clarisse, blijkt een smakelijke vis die zowel gekookt, gebakken, gefrituurd of gerookt gegeten kan worden.
  • Ze zijn graatloos en het visvlees is stevig, zodat het bij bereiding niet uit elkaar valt.
  • Ze is een magere vis (2 tot 4% vet) met een hoog eiwitgehalte (18 tot 21%)

Van de smaak wordt wel gezegd dat deze naar vlees neigt. Je hoeft dus niet speciaal een visliefhebber te zijn om de meerval tóch te waarderen.

Zodra we meer ruimte hebben breiden we ook uit met het aantal soorten waterdieren. Bij Riverfood willen we graag ook forel, beekforel, diverse baarssoorten, pacu (een vegetarische piranha soort), steuren en rivierkreeft kweken.